Over Holand’anka

Math Vroemen had sinds jaar en dag een grote gekoesterde droom. Vanuit zijn muzikale achtergrond als dirigent bij diverse harmonieën en fanfares had hij in 2006 het idee om een eigen blaaskapel op te richten. Vol enthousiasme ging hij te werk middels het plaatsen van een advertentie, om veelal geschoolde muzikanten bij elkaar te krijgen. De reacties waren overweldigend, er waren meer aanmeldingen dan benodigde muzikanten.

Een selectie volgde om tot 13 blazers en 2 zangers(essen) te komen. De wens van Math was om met de originele bezetting Tsjechische blaasmuziek op z’n best te laten horen. Dit is gelukt en medio 2007 was de geboorte een feit en vond de 1e repetitie plaats in café Brandpunt te Echt.

In 2009 heeft Holand’anka voor het eerst deelgenomen aan een concours te Zbraslav. De internationale jury, onder anderen vertegenwoordigd door de vermaarde Jan Slabak (Moravanka) beoordeelde de verplichte en keuzewerken van Holand’anka met goud. Tevens werd de publieksprijs en de prijs voor de beste solisten in de wacht gesleept.

Vanaf 2012 bestaat de kapel uit 13 muzikanten en een zanger en zangeres. De meeste wonen rondom Sittard-Geleen, maar er zijn ook muzikanten uit de rest van de provincie. Stuk voor stuk goede muzikanten, welke trouw zijn aan onze vereniging en van blaasmuziek houden. Momenteel repeteert Holand’anka op de woensdag in de oneven weken vanaf 20:30 uur in Gasterie Dobbelsteyn aan de Kerkstraat 23 te Doenrade.

Holand’anka verzorgt 8 tot 10 optredens per jaar in binnen- en buitenland. Elke 2 jaar wordt er een concertreis naar Tsjechië geotganiseerd, ook voor onze gewaardeerde vrienden. Dit is altijd een groot feest, een muzikale trip naar het land waar de bakermat ligt!

Alle bladmuziek die de kapel speelt, wordt tot op de dag van vandaag door Math gearrangeerd en aangepast. In de loop van de tijd hebben met gegronde redenen meerdere leden de kapel verlaten, maar steeds is Holand’anka erin geslaagd nieuwe muzikanten te vinden. De bezetting bleef steeds compleet en alle muzikanten dragen dit soort muziek een warm hart toe.