Dunasjká kapela smaakmaker jubileumconcert Holand’anka

SITTARD – Liefhebbers van de “Böhmisch-Märische” blaasmuziek kunnen op zaterdag 12 augustus hun muzikaal hart ophalen. Die avond viert het Zuid-Limburgse blaasorkest Holand’anka zijn 10-jarig bestaan met een concert van de Slowaakse Dunajská kapela. In hun oprichtingsjaar 2004 wist Dunajská kapela de titel “Europameister der Böhmisch-Mährische Blasmusik” te bemachtigen. Sindsdien is de kwaliteit van muziek alleen nog maar beter geworden. De formatie onder leiding van František Bečka staat wereldwijd bekend om de authentieke vertolking van de Tsjechische volksmuziek en treden daarmee onnavolgbaar in de voetsporen van Moravanka en Mistříňanka. Niet als kopie, maar met een eigen interpretatie en repertoire.

JUBILEUMGESCHENK
Dat de Dunajská het jubileumfeest opluistert is voor Holand’anka een waar jubileumgeschenk. “Om samen met deze topact op de bühne te mogen, zien wij als een droom.” vertelt Math Vroemen, de muzikaal leider die 10 jaar geleden Holand’anka oprichtte. “Ook onze kapel telt 13 muzikanten, die in een originele Tsjechische blaaskapellenbezetting deze volksmuziek op een hoog muzikaal niveau willen vertolken, ondersteund met zang zowel in Duits als in de taal van herkomst. Met als uitdaging om onze voorbeelden, zoals de Dunajská kapela te willen evenaren. Ons repertoire is dusdanig gearrangeerd dat het authentiek klinkt; zoals de componisten het oorspronkelijk voor ogen
hadden. Dunajská kapela doet dit op professionele wijze, onze muzikanten als hun gepassioneerde hobby.”

Het jubileumconcert vindt plaats op zaterdag 12 augustus a.s. in Gasterie Dobbelsteyn te Doenrade. Holand’anka zorgt voor de muzikale opwarming, waarna de Dunasjká kapela het publiek in vervoering zal brengen met onvervalste parels van de Tsjechische blaasmuziek. De zaal gaat open om 19.30 uur, het jubileumconcert begint om 20.00 uur. Omdat het aantal beschikbare plaatsen beperkt is, adviseert de organisatie om vooraf via vroemen.math@home.nl kaarten van € 10,- p.p. te reserveren. Entree aan de kassa, mits voorradig € 12,50.